Dendrochronologie vybraných autochtonních dřevin na gradientech prostředí - Čejková, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2012)
Dendrochronologické metody a přístupy byly využity pro výzkum ekologických a historických aspektů vybraných lesních společenstev, jejich vývoje ovlivněného lidskou činností spojeným mimo jiné s historickým využitím dřeva. Práce se zabývala přírůstovými reakcemi autochtonních dřevin s rozdílným typem morfologie stavby dřeva v různých typech lesních společenstev zahrnujících smrčiny, olšiny a lužní lesy. Zároveň tato práce ukázala nutnost dynamického rozvoje regionálních chronologií pro Českou republiku.
Dendrochronology of representative autochtonnous tree species on environmental and temporal gradients
Keywords: dendrochronologie; dendrochronologické datování; původ dřeva; Picea abies; Quercus robur; Alnus glutinosa; významné roky; výškový gradient; Šumava; čerpání vody; hydrologie; lužní les; olšina; studna; tvrz; dendrochronology; dendrochronology dating; dendro-provenancing; Picea abies; Quercus robur; Alnus glutinosa; pointer years; altitudinal gradient; Šumava Mountains; water pumping; hydrology; alluvial forest; alder carr; well; fort