Pohádka jako inspirace pro filosofický rozhovor s dětmi - Kopřivová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá lidovými pohádkami a Filosofií pro děti a jejich vlivy na děti předškolního věku. V teoretické části popisuje základní znaky pohádky a filosofického příběhu a vzájemně je porovnává. Text zdůrazňuje zásadní význam pohádek v dětském světě a i to, jak mohou nenásilným způsobem kladně ovlivnit hodnotovou orientaci dětí a celý jejich následující život. U filosofického příběhu práce popisuje podpůrný vliv Filosofie pro děti na rozvoj myšlení. Dále se tato práce věnuje charakteristickým znakům vývoje dítěte v předškolním věku. Praktická část odpovídá na otázku, zda by bylo možné použít metody Filosofie pro děti pro reflexi pohádkového příběhu za účelem hlubšího odkrývání smyslu života a světa.
Fairy tale as inspiration for philosophical discussion with children
Keywords: Pohádka; filosofie; Filosofie pro děti; filosofický příběh; hledající společenství; Lipman; mateřská škola; předškolní věk; morálka; pravda; Fairy tale; Philosophy; Philosophy for Children; philosophical story; inquiry community; Lipman; nursery school; preschool age; morality; truth