Rostliny pro výrobu mýdel a pracích prostředků - Strnadová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce je zaměřena na rostliny využitelné pro výrobu mýdel a pracích prostředků, proto se práce zaměřuje pouze na rostlinné oleje použitelné pro mydlářskou výrobu. Pro uvedení do problematiky je ze začátku obecně popsané mýdlo a prací prostřed-ky včetně chemického principu jejich funkce a výroby. Následně se práce věnuje olejninám, protože mimo produkované oleje jsou klíčové pro výrobu mýdel. V této kapitole byly popsány hlavní světové a evropské olejniny včetně jejich bota-nického zařazení, popisu a charakterizace složení jejich olejů. Závěrem je vypraco-vaný seznam rostlin a jejich částí využitelných pro výrobu mýdel a pracích pro-středků.
Plants useful for the production of soaps and detergents
Keywords: Rostlinné mýdlo; detergenty; olejniny; Plantbase soap; detergent; oil-crops