Pohybové aktivity u seniorské populace v České republice - Martinek, Lukáš; Madarász, Štefan; Kovářová, Mária; Dvořáčková, Olga; Tóthová, Valérie (ALMIL s.r.o, 2016)
Cílem příspěvku je zmapovat kvalitu a kvantitu pohybových aktivit u seniorské populace jako součást podpory zdraví a primární prevence nemocí. V tomto kontextu jsme se zaměřili i na preferenci pohybových aktivit. Metodika: Pomocí standardizovaného dotazníku IPAQ-SF jsme zjišťovali pohybovou aktivitu seniorů za poslední týden, tj. v průběhu sedmi dní. Dotazník hodnotí intenzitu pohybových aktivit v souvislosti s prací v zaměstnání i doma a volnočasových aktivit. Podmínkou účasti ve výzkumu byl subjektivně bezproblémový zdravotní stav respondenta. Soubor představoval 326 respondentů ve věkové kategorii nad 60 let. Respondenti byli vybírání na základě kvótního výběru z celé České republiky. Výsledky: Nejvíce respondentů ve věku 60 let a více nevykazuje žádnou intenzivní ani středně zatěžující aktivitu doma, na zahradě nebo v okolí domu (p<0,001). Stejně tak se největší část respondentů vůbec nevěnuje intenzivní (91,1 % z celku) a středně zatěžující volnočasové aktivitě (86,9 % z celku) (p<0,001). Aktivita v rámci přesunů, konkrétně jízda na kole, která nebyla využita nejvyšším 81,2% zastoupením (p<0,01). Avšak chůze v rámci přesunu je mezi těmito respondenty oblíbená. Ve třech až pěti dnech v týdnu používalo chůzi k transportu celkově 29,6 % respondentů (p<0,001). Závěr: Je patrné, že zkoumaná populace nevykazovala dostatečnou pohybovou aktivitu. Považujeme za důležité v rámci primární prevence zaměřené na zdravé stárnutí podporovat chůzi jako hojně provozovanou pohybovou aktivitu, ale rozšířit informovanost o prospěšnosti dalších pohybových aktivit mezi seniorskou populaci.
PHYSICAL ACTIVITY IN THE CZECH REPUBLIC SENIOR POPULATION
Keywords: pohybová aktivita; senioři; zdravé stárnutí; IPAQ krátká verze; podpora zdraví; primární prevence; physical activity; seniors; healthy aging; IPAQ short version; health promotion; primary prevention