Cechy koželuhů na Prachaticku. Se zvláštním zřetelem k Netolicím. - Blahoutová, Milada (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce Cechy koželuhů na Prachaticku. Se zvláštním zřetelem k Netolicím se věnuje vývoji kožedělného řemesla ve městě Netolice. V úvodní kapitole se nalézají informace o řemeslnících věnujících se vydělávání kůže a problematice cechovnictví u nás, kdy je následně popsána literatura využitá při tvorbě práce. Text je rozdělen do pěti oddílů, které obsahují menší podkapitoly. První část popisuje historický vývoj Netolic. Druhá kapitola shrnuje vývoj cechovních organizací na našem území, jejich skladbu, správu a aspekty až do roku 1859. Zastoupení řemesel a s nimi spojených organizací je popisováno ve třetí kapitole. Předposlední část se věnuje vymezení, členění a historii koželužského řemesla. Poslední pátý oddíl přináší informace právě o koželužském cechu v Netolicích. Řemeslo je rozebráno na základě dochovaných písemností, při čemž velkou pozornost upoutaly cechovní artikuly. Po nich se práce věnuje vývoji cechu na základě normativních písemností a jsou rozebrány cechovní účty. Ty obsahují informace shrnuté v tabulkách. V závěru jsou shrnuty veškeré získané poznatky. Nedílnou součástí práce jsou také přílohy obsahující vyobrazení pečetidla, artikulů, cechovních knih a fedrovního listu.
Guilds of tanners on Prachatice region. With special regard to Netolice.
Keywords: Netolice; cech; řemeslo; koželuh; Netolice; guild; craft; tanner