Zneškodnění aktivního střelce - Němcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce je vypracována na téma zneškodnění aktivního střelce. Cílem práce je zhodnotit připravenost Policie ČR na útok aktivního střelce a také fungování součinnosti složek integrovaného záchranného systému při zásahu. Posoudit, zdali jsou preventivní opatření u měkkých cílů dostatečná. Zjistit, zda má odborná i laická veřejnost povědomí o postupu obrany a záchrany při napadení aktivním střelcem. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy důležité pro oblast aktivního střelce a následuje psychologické rozebrání samotného aktivního střelce. V samostatné kapitole je rozebrán poslední největší útok aktivního střelce v České republice, jenž se odehrál ve Fakultní nemocnici Ostrava. Pozdržuji se polemikou legálně držené zbraně a jejím vlivem při obraně. V dalších kapitolách se zaměřuji na připravenost Policie ČR, a to především na prvosledové hlídky, a nakonec na samotný zásah složek IZS na místě události útoku aktivního střelce. K dosažení výše uvedených cílů byly sestaveny dvě výzkumné otázky, které byly zodpovězeny pomocí dotazníkového šetření. Přínosem bakalářské práce je v prvé řadě zjištění problematiky u prvosledových hlídek, nalezení jejich nedostatků a zároveň jejich možných řešení, dále vyhodnocení zabezpečení škol na území okresu Rokycany a zjištění, zda občané mají povědomost o napadení aktivním střelcem.
Disabling The Active Shooter
Keywords: Aktivní střelec; prvosledové hlídky; legálně držené zbraně; útok na FN Ostrava; zabezpečení škol; připravenost PČR; Active shooter; first-line patrols; legally held weapons; attack on the FN Ostrava; school security; readiness of the Police of the Czech republic