Reforma státní správy a samosprávy po roce 1989 - Příhodová, Simona (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce na téma ''reforma státní správy a samosprávy po roce 1989'' je pojata jako základní shrnutí dané problematiky. Práce by mohla fungovat jako učební materiál v určitých kapitolách předmětu správní právo nebo v samostatném předmětu organizace veřejné správy. Práce je také určena těm, kteří o danou problematiku mají zájem a chtějí se s ní blíže seznámit. Zájemce by měl po přečtení celé práce lépe pochopit kroky spojené s reformou veřejné správy v České republice, měl by být schopen popsat základní reformní rysy a měl by umět zhodnotit fungování veřejné správy v současné době na našem území. Práce je členěna do tří základních kapitol. První kapitola se zabývá historií a fungováním veřejné správy v českých zemích od roku 1918, nejzákladnějšími momenty reforem a fungováním veřejné správy v minulosti. Neopomíjí jednotlivé zákony, které souvisely s vývojem a změnami ve veřejné správě, ani základní prvky některých ústav našeho státu, které byly vydány od roku 1918. Stěžejní částí celé práce je reforma veřejné správy, která se začala připravovat po roce 1989, po pádu komunistického režimu. V úvodu kapitoly budou připomenuty prvky správních reforem a jednotlivé kroky úřadujících vlád. Reforma bude rozdělena do dvou základních fází a budou zachyceny jejich základní momenty. Připomenut bude faktický vznik krajů, zrušení okresních úřadů a přenesení jejich kompetencí na obce s rozšířenou působností, na kraje či na jiné příslušné orgány. Závěr kapitoly bude poté patřit současnému stavu veřejné správy na našem území, popsána bude státní správa i dva stupně územní samosprávy fungující v České republice - obce a kraje. Poslední kapitola bude věnována Jihočeskému kraji. V této části budou popsány cíle a složení volených krajských orgánů - rady a zastupitelstva a také krajské volby, které proběhly v roce 2000, 2004 a 2008, z jejichž výsledků následné složení krajských orgánů vyplývá.
Reform of state administration and local government after 1989
Keywords: Reforma; státní správa; samospráva; Reform; state administration; local government