Geschichte der Böhmerwälder Glasindustrie im 19. und 20. Jahrhundert, deren Nachkriegsentwicklung und aktueller Zustand - Piksová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem předkládané diplomové práce je historie a současnost sklářství na Šumavě. Důraz je kladen na vývoj v 19. a 20. století a na aktuální stav. Práce je dělena do několika částí. Úvodní část je věnována šumavskému sklářství do počátku 20. století. V druhé části následuje analýza sklářských hutí ve 20. století a rozbor jednotlivých období. Ve třetí části je pozornost věnována současnosti a sklářům, kteří na Šumavě v dnešní době působí. Poslední část se zabývá budoucností šumavského skla. Pro lepší orientaci v použité terminologii navazuje na práci česko-německý slovník odborných pojmů a seznam německých místních názvů s českými ekvivalenty. Celou práci uzavírá obrazová příloha.
The History of the Glas Industry in Šumava-Region (19th / 20th century), the Analysis of Post-War Development and the Actual Phase
Keywords: Šumava; sklářství; 19.století; 20.století; glass industry; Bohemian Forest; 19th and 20th century