Postprandiální termofílie u gekončíka nočního (Eublepharis macularius) - Marečková, Iva (Jihočeská univerzita, 2012)
V této práci jsem se pokoušela prokázat výskyt postprandiální termofílie u druhu Eublepharis macularius. Výzkum probíhal laboratorních podmínkách s uměle vytvořeným teplotním gradientem. Pro pokus bylo náhodně vybráno 11 jedinců různého věku, pohlaví a hmotnosti. Měření probíhala 8 hodin před krmením a 16 hodin po nakrmení. U každého jedince proběhla 3 opakování a jedno měření kontrolní. Statistické zhodnocení pokusu postprandiální termofílii u gekončíka nočního neprokázalo, i když se teplotní preference v průběhu jednotlivých měřených intervalů lišila. Práce obsahuje literární přehled o studovaném druhu, shrnutí výsledků z publikovaných prací zabývajících se postprandiální problematikou u plazů, metodiku pokusu, výsledky a diskuzi.
Postprandial termophily in leopard gecko (Eublepharis macularius).
Keywords: postprandiální termofílie; \kur{Eublepharis macularius}; preference; teplotní gradient; teplota; postprandial thermophilia; \kur{Eublepharis macularius}; preferences; temperature drop; temperature