Odlišnosti ošetřovatelské péče o pacienty s roztroušenou sklerózou v závislosti na poskytovateli péče - Laibrtová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá onemocněním roztroušená skleróza (RS) a ošetřovatelskou péčí, která je pacientům poskytována na standardním neurologickém oddělení a v Centru pro diagnostiku a léčbu demyelizačních onemocnění (MS centrum). Teoretická část se věnuje anatomii a fyziologii nervového systému, definici onemocnění, etiologii, klinickým příznakům, průběhu a prognóze onemocnění, diagnostice a léčbě. Dále popisuje zařízení, která poskytují péči pacientům s roztroušenou sklerózou. Na závěr se v teoretické části píše o ošetřovatelském procesu a specifikách ošetřovatelské péče o pacienty s RS. V empirické části bakalářské práce byly stanoveny tři výzkumné cíle: zjistit úlohu všeobecných sester, zjistit rozdíly v ošetřovatelské péči ve specializovaných ambulancích a na standardním neurologickém oddělení a zmapovat zkušenosti pacientů sRS s ošetřovatelskou péčí ve specializovaných ambulancích a na standardním neurologickém oddělení. K dosažení stanovených cílů bylo využito kvalitativního výzkumného šetření. Sběr dat byl proveden pomocí hloubkových rozhovorů se všeobecnými sestrami z neurologického oddělení na standardní lůžkové části a v MS centrech a také z rozhovorů přímo s pacienty trpícími roztroušenou sklerózou. Získané informace byly následně zpracovány otevřeným kódováním, metodou tužka-papír. Výsledky ukázaly, že odlišnosti v ošetřovatelské péči o pacienty s RS jsou především vmnožství poskytované ošetřovatelské péče, edukační činnosti a stavu pacientů docházejících do MS centra a hospitalizovaných na standardním neurologickém oddělení. Z výsledků dále vyplývá, že sestra v obou zařízeních zaujímá důležitou úlohu při diagnostice a léčbě RS. Dotazovaní pacienti uváděli převážně pozitivní zkušenosti s poskytovanou ošetřovatelskou péčí v obou typech zařízení.
Differences of nursing care for patients with Multiple sclerosis depending on the care provider
Keywords: Roztroušená skleróza; ošetřovatelská péče; pacient; standardní neurologické oddělení; MS centrum; Multiple sclerosis; Nursing care; Patient; Department of Neurology; MS center