Životní styl seniorů s diabetem mellitem 2. typu s ohledem na výživu a pohybovou aktivitu - Petrová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
V dnešní době přibývá stále více pacientů s diabetem mellitem 2. typu. Příčin vzniku tohoto onemocnění je hned několik. Jednou z nich je špatná životospráva a s tím spojené špatné stravovací návyky, nedostatek nebo úplná absence pohybové aktivity a z toho pramenící obezita. Cílem mé práce bylo zjistit životní styl seniorů s diabetem mellitem 2. typu s ohledem na výživu a pohybovou aktivitu. Byly zvoleny následující výzkumné otázky. 1. Jaké byly stravovací návyky pacienta před tím, než lékař diagnostikoval onemocnění? 2. Jaké jsou stravovací návyky pacienta s diagnostikovaným onemocněním? 3. Jak se liší pohybová aktivita před a po diagnostikování onemocnění? 4. Jakým způsobem lze ovlivnit vznik tohoto onemocnění z hlediska výživy a pohybové aktivity? Empirická část práce je realizovaná pomocí kvalitativní metody výzkumného šetření. Sběr dat proběhl za pomoci polostrukturovaného rozhovoru. Respondenti byli získáni prostřednictvím metody snow ball. Celkem bylo uskutečněno 14 rozhovorů. Rozhovor byl zaměřen na oblast stravování, pohybové aktivity, diagnostiky a léčby onemocnění. Výstupem práce je informační leták o zdravých a nezdravých složkách potravy pro diabetiky. Z výsledků vyplívá, že stravování respondentů, před diagnostikovaným onemocněním, bylo zcela nevhodné. Ve stravování chyběla pravidelnost, dostatek porcí stravy denně, konzumace zeleniny a ovoce. Nedostatečný byl také pitný režim. Nynější stravovací návyky respondentů jsou o poznání lepší. Respondenti konzumují pravidelně 5 jídel denně a nechybí také dostatečná konzumace ovoce a zeleniny. Došlo také ke kvantitativnímu progresu pohybových aktivit oproti období před onemocněním.
Lifestyle of seniors with diabetes mellitus type 2 due to their diet and physical activity
Keywords: diabetes mellitus 2. typu; výživa; stravování; pohybová aktivita; senior; the second type of diabetes mellitus; nutrition; eating habits; physical activities; senior