Výživa sladovnického ječmene v praktických podmínkách zemědělského podniku - Šindelář, Jan (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce prezentuje výsledky o přihnojování sladovnického ječmene získané na základě polního pokusu v rámci zemědělského podniku. Cílem bylo zjistit, jak výše přidaných živin ovlivní výnos a především sladovnickou kvalitu. Přihnojování probíhalo třemi různými dávkami hnojiva LAV, předkládaného rostlinám na počátku fáze metání. Dávky dusíku byly stanoveny na 20, 40 a 60 kg čistých živin na hektar. Pozitivní vliv přihnojování byl pozorován u výnosových prvků. Především došlo ke zvýšení počtu zrn v klase a hmotnosti tisíce zrn. Zlepšeny byly i sladovnické vlastnosti, konkrétně podíl předního zrna a částečně i klíčivost. Obsah N-látek však ve dvou ze tří variant překročil normovaný limit.
The spring barley fertilization in terms of selected agricultural company
Keywords: sladovnický ječmen; výnos; sladovnická kvalita; hnojení; agrotechnika; pěstování ječmene.; malting barley; yield; malting quality; fertilizing; agrotechnics; growing barley.