Cash flow jako prvek finanční analýzy - Hanzlová, Monika (Jihočeská univerzita, 2008)
Výkaz cash flow je velmi důležitý pro finanční řízení, především pokud se jedná o sledování likvidity podniku. Velký význam, v porovnání s výkazem zisku a ztráty, má fakt, že eliminuje nedostatky plynoucí z účetních principů. Finanční analýza má také velký význam. Poskytuje vedení podniku obraz o jeho finančním zdraví. Základním východiskem pro výkaz cash flow je v podmínkách České republiky Vyhláška 500/2002 Sb. k Zákonu o účetnictví. Dále byl v roce 1993 vydán mezinárodní účetní standart č. 7 nazvaný Výkazy o peněžních tocích, který upravuje problematiku cash flow mezinárodně, stejně tak jako v České republice. Diplomová práce má teoretickou a praktickou část. Teoretická část vymezuje základní teoretická východniska cash flow a finanční analýzy, jejich metodiku a je také osvětlena problematika budoucího cash flow a poměrových ukazatelů využívajících cash flow. Praktická část obsahuje vypočítané výkazy cash flow za posledních pět let u vybraného podniku, který podniká v oblasti elektrochtechnického průmyslu. Dále byly vypočítány vybrané poměrové ukazatele a vyvozeny závěry o finančním zdraví firmy.
The cash flow as an element of financial analysis
Keywords: účetnictví; peněžní toky; finanční analýza; podnikatelská aktivita; podnikatelský subjekt; accounting; cash flow; financial analysis; bussines activity; entrepreunerial subject