Životné ciele a hodnoty osôb s telesným postihnutím - Naštický, Ĺubomír (Jihočeská univerzita, 2010)
Témou diplomovej práce je objasniť životné ciele a hodnoty osôb s telesným postihnutím. V teoretickej časti práca prináša definovanie základných pojmov telesného postihnutia, priebeh a model krízy ako radikálnej zmeny telesného obrazu človeka, poukazuje na hlavný spúšťač krízy a to stres a vyzdvihuje faktory ovplyvňujúce psychický stav telesne postihnutého pacienta. Tiež práca poukazuje na zdroje zmyslu života, právo na život a možnosti sociálnej pomoci telesne postihnutého. Cieľom empirickej časti je zistiť do akej miery prežívajú ľudia s telesným postihnutím svoj život ako zmysluplný, do akej miery sú so svojim životom spokojní a aké hodnoty preferujú.
Life goals and values of persons with disabilities
Keywords: osoby s telesným postihnutím; základné potreby; životné hodnoty; kompenzácia; sociálna pomoc; persons with disabilities; basic needs; life values; compensation; social assistance