Hodnoty alternativní religiozity u současné mládeže - Kolmanová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na otázku, jaké hodnoty přináší současné české mládeži alternativní religiozita. Tradiční náboženství v České republice postupně ustupuje a nahrazují ho nové formy alternativních náboženství. V bakalářské práci jsou nejprve vysvětleny pojmy jako je víra, ateismus, spiritualita a religiozita, která se dále rozděluje na institucionalizovanou a alternativní formu. S pomocí provedeného kvalitativního výzkumu se bakalářská práce ve své praktické části pokouší najít a popsat faktory, které ovlivňují náboženské přesvědčení mladých lidí a díky tomu lépe porozumět, jak vnímají náboženství, víru a spiritualitu a jaký k nim mají vztah. Ke sběru dat byla použita metoda polostrukturovaných rozhovorů s celkem 15 oslovenými informanty ve věku 15-18 let a analýza získaných dat byla provedena metodou zakotvené teorie s cílem poskytnout ucelený pohled na to, jak alternativní náboženství ovlivňuje hodnotové vnímání české mládeže.
Values of alternative religiosity with contemporary young people
Keywords: víra; spiritualita; ateismus; religiozita; alternativní religiozita; mládež; faktory ovlivňující religiozitu; faith; spirituality; atheism; religiosity; alternative religiosity; youth; factors affecting religiosity