Odchylky výsledků rozpočtového hospodaření měst od rozpočtovaných hodnot - Jandová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce je vyhodnocení odchylek rozpočtů a střednědobých rozpočtových výhledů od výsledků rozpočtového hospodaření vybraných obcí České Republiky. Na začátku práce je shrnuta problematika rozpočtových zásad, rozpočtových výhledů a ročních rozpočtů obcí. Analýza je zaměřena na obce zajištující přenesenou působnost jako obce s pověřeným obecním úřadem v letech 2010-2013. Analýza je zaměřena na využívání rozpočtových výhledů v rozpočtovém plánování. Porovnává plánování obcí, které aktualizují rozpočtové výhledy s obcemi, které je neaktualizují. Zaměřuje se také na zahrnutí změny rozpočtového určení daní při střednědobém a ročním rozpočtovém plánování. Analýza vyhodnocuje odchylky v průběhu rozpočtového roku a analyzuje skutečné hospodaření obcí. Na závěr je provedena analýza zadluženosti obcí. Na základě analýzy se došlo k následujícím výsledkům. Obce dodržují zásadu pravdivosti a opatrnosti u většiny příjmů a běžných výdajů. V roce 2013, kdy vstoupila v platnost novela zákona o rozpočtovém určení daní, obce nezahrnuly do rozpočtových výhledů ani rozpočtů změnu daňových příjmů. Na základě analýzy hospodaření vychází u většiny obcí v letech 2010-2013 rozpočet vyrovnaný spíše přebytkový. Průměrná zadluženost se ve zkoumaném období výrazně nemění, a 8 ze 100 obcí je nezadlužených po celé zkoumané období. Doporučení vyplývající z analýzy hospodaření zkoumaných obcí je: zveřejňovat rozpočtové výhledy na webových stránkách obcí v souladu se zásadou publicity veřejných rozpočtů a z důvodu doplnění informací pro občany obce, sledovat změny v legislativě a včas je zahrnout do rozpočtového plánování.
Divergences of results of the budgetary management of municipalities from budgeted values
Keywords: rozpočet; rozpočtový výhled; obce v České Republice; local government budget; medium-term budgetary outlook; municipalities in the Czech Republic