Osobnost Vladimíra Holuba v kontextu moderního umění 20. století - Trepková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná práce se soustředí na osobnost Vladimíra Holuba (1912-1995), jihočeského umělce a neprávem opomíjeného solitéra, jenž svým vkladem do českého moderního umění patří k významným, leč dosud nezmapovaným kapitolám české kulturní historie. Vladimír Holub je spojován především se surrealismem. Vedle jeho výtvarného díla a sochařské činnosti je pozoruhodná i jeho bohatá korespondence, kterou vedl s mnoha osobnostmi domácího i světového výtvarného umění a literatury. Právě na tuto korespondenci, jenž je uložena v PNP, bude zaměřena předkládaná práce. Práce je rozdělena do několika kapitol, v nichž autorka interpretuje Holubův život na základě několika klíčových oblastí, jenž byly pro jeho život stanoveny jako podstatné. Tyto hlavní okruhy tvoří Politika, Umění (a tedy hlavně Literatura) a Přátelé. Jejich význam bude doložen v následné korespondenci, která přinese průřez Holubovým duševním životem, jako i jeho životem a dílem. V úvodu práce je autorkou zachycen podrobný Holubův životopis, který je doplněn vzpomínkami jeho nejbližších či přímo jej samého, což svědčí o jedinečném dokladu umělcovy autenticity. I přes nepřízeň osudu, danou dobou jeho působení, se Vladimír Holub pokouší zachovat si uměleckou a myšlenkovou identitu, jejíž analýzou se autorka práce bude také zabývat.
Vladimír Holub in the Context of Modern Art of 20th Century
Keywords: Vladimír Holub; jihočeský umělec; solitér; surrealismus; Vladimír Holub; South Bohemian artist; solitaire; Surrealism