Bojová umění jako sportovní aktivita ve volném čase - Rašek, Dominik (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá bojovým uměním jako volnočasovou aktivitou. Vysvětluje rozdíl mezi bojovým uměním, bojovým sportem a sebeobranou. Popisuje vybraná bojová umění: kung-fu, taekwondo, karate, judo, aikido a capoeiru. U jednotlivých bojových umění uvádí základní charakteristiku a historický vývoj, používané styly boje a techniky. Popisuje stupně technické vyspělosti a soutěžní disciplíny. Zabývá se morální stránkou každého bojového umění, jeho vlivem na psychickou a morální stránku jedince, pedagogickým vlivem mistra či trenéra na žáka. Práce souhrnně porovnává vybraná bojová umění po stránce technické, soutěžní i duchovní. Bojová umění mají pozitivní vliv na formování osobnosti jedince, podporují harmonii tělesné i duševní stránky, a mohou tak nacházet vhodné uplatnění ve volnočasových aktivitách.
Martial arts as a leisure sporting activity
Keywords: bojové umění; bojový sport; sebeobrana; kung-fu; taekwondo; karate; judo; aikido; capoeira; morální stránka; pedagogický aspekt; martial arts; combat sports; self-defense; kung-fu; taekwon-do; karate; judo; aikido; caopeira; moral aspect; pedagogical aspect