Dobrovolnictví nezaměstnaných ve veřejně prospěšných službách v ČR - Faltová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce je zaměřena na popis a rozbor projektu Dobrovolnictví nezaměstnaných ve veřejně prospěšných službách v ČR. Konkrétně se zmiňuji o realizaci dobrovolnického programu pro nezaměstnané v Táboře. K tomu, aby čtenář mohl pochopit, co je cílem projektu a jaké jsou jeho přínosy pro nezaměstnaného, musím se nejprve v teoretické části zmínit o tom, co pojem dobrovolnictví znamená, jaké jsou jeho historické kořeny a jak je práce s dobrovolníky legislativně ošetřena. Kapitola věnovaná problematice nezaměstnanosti, cílových skupin, které jsou nezaměstnaností ohroženy nejvíce a problematice negativních důsledků nezaměstnanosti, nám pomáhá odhalit motivy a očekávání nezaměstnaných od dobrovolné činnosti. Dobrovolnický program pro nezaměstnané umožňuje nezaměstnaným smysluplně využít čas, po který jsou v evidenci úřadu práce. Prostřednictvím dobrovolnické služby získávají nové zkušenosti a dovednosti, které budou moci uplatnit při hledání si zaměstnání. Dobrovolná činnost dále přispívá k obnovení pracovních a sociálních návyků nezaměstnaných a k prevenci sociálního vyloučení.
Volunteerism of Unemployed in Public Utility Services in Czech Republic
Keywords: dobrovolnictví; dobrovolník; dobrovolná činnost; koordinátor programu; nezaměstnanost; nezaměstnaný; míra nezaměstnanosti; volunteerism; volunteer; volunteering; programme co-ordinator; unemployment; unemployed; unemployment rate