Nová antikoagulancia z pohledu kardiologických pacientů - Křížová, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá antikoagulační léčbou u kardiologických pacientů a jejich spokojeností s ní. Antikoagulační léčba se s postupem času stává jednou z nejrozšířenějších oblastí, která je zastoupena téměř v každém oboru současné medicíny a ošetřovatelství. U kardiologických pacientů hraje antikoagulační léčba velmi významnou a nezastupitelnou roli v rámci prevence i vlastí léčby onemocnění. Cílem této bakalářské práce je zmapovat informovanost, výhody a nevýhody antikoagulační léčby warfarinem nebo jedním ze zástupců NOAK dle zkušeností pacientů s fibrilací síní a výsledné parametry pak vzájemně porovnat. Pro výzkumné šetření byla zvolena kvalitativní metoda šetření. Data byla získána pomocí polostrukturovaných rozhovorů s pacienty. Celkem bylo osloveno 16 pacientů, z nichž 8 užívá Warfarin a zbylých 8 pacientů jedno z NOAK - 4 pacienti Xarelto, 3 pacienti Pradaxu a 1 pacient Eliquis. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že pacienti jsou nedostatečně informováni o jejich možnostech ve výběru antikoagulancií. Dalším nedostatkem v rámci edukace pacientů o antikoagulační léčbě je nedostatečné používání informační brožury. Z výsledků také vyplynulo, že s antikoagulační léčbou jsou více spokojeni pacienti na NOAK než na warfarinu, jelikož jim nepřináší takové množství omezení. Nežádoucí účinky se ale častěji vyskytli u pacientů na NOAK oproti warfarinu. Celkově však obě skupiny pacientů hodnotí antikoagulační léčbu spíše kladně. Na základě zjištěných výsledků byla jako součást práce vytvořena informativní brožura pro pacienty s antikoagulační léčbou, která jim může pomoci při rozhodování mezi léky a seznámením s jejich možnostmi.
Novel anticoagulants from the perspective of cardiac patients
Keywords: Antikoagulační léčba; warfarin; NOAK; kardiologický pacient; fibrilace síní; Anticoagulant treatment; warfarin; NOAC; cardiac patient; atrial fibrillation