Využívání Evropského sociálního fondu v ČR - Dvořáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit přínosy regionálního individuálního projektu Od kolébky do práce, realizovaného v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a to pro region Příbram. Pro pochopení dopadu toho projektu je nezbytné poznat určité informace o teoretických činitelích souvisejících se vznikem a realizací daného projektu. Jedná se zejména o Regionální a strukturální politiku EU, Evropský sociální fond a jeho využívání v ČR, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost a v neposlední řadě o přípravu a řízení projektů strukturálních fondů, jejichž rozbor a popis byl také cílem práce. Prvním krokem bylo tedy definovat tyto významné činitele. Dalším krokem bylo provedení analýzy projektu Od kolébky do práce. Úřad práce v Příbrami, který byl realizátorem tohoto projektu, je velmi úspěšný při čerpání dotací z ESF právě v rámci projektů zaměřených na řešení dlouhodobé nezaměstnanosti v okrese. Příčiny této dlouhodobé nezaměstnanosti jsou v tomto regionu spatřovány především v nedostatku pracovních sil, v odlivu kvalifikovaných pracovníků do Prahy, ale také v nízké vzdělanostní struktuře a nedostatku pracovních míst a příležitostí. Pro vyhodnocení úspěšnosti projektu a jeho přínosů pro danou oblast bylo nezbytné prozkoumat jeho průběh a realizaci v okrese. Výsledky tohoto rozboru ukazují, že projekt, jehož cílem bylo, aby jeho účastníci nalezli trvalé zaměstnání a aby se zvýšila jejich zaměstnatelnost, byl v této oblasti velmi úspěšný. Z cílové skupiny, kterou tvořili uchazeči a zájemci o zaměstnání na rodičovské dovolené, pomohl projekt nalézt trvalé zaměstnání celkem 39 osobám ze 72 zúčastněných, pomohl také vytvořit několik nových pracovních míst. Tyto výsledky a přínosy projektu jsou uvedeny v poslední části bakalářské práce. Na základě výsledků z provedené analýzy jsou zde zhodnoceny nejen přínosy a výsledky projektu pro danou oblast, ale také jeho pozitiva a negativa, která by mohla být přínosná pro budoucí realizaci projektů podobného typu.
The use of the European Social Fund in the Czech Republic
Keywords: Evropský sociální fond; Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost; okres Příbram; nezaměstnanost; regionální individuální projekt; The European Social Fund; The Operational Programme Human Resources and Employment; district of Příbram; unemployment; regional individual project