Utopené náklady v osobní dopravě - Knížetová, Alexandra (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením projevu utopených nákladů v osobní dopravě na základě provedené analýzy. V první části práce jsou definovány utopené náklady pomocí poznatků z behaviorální ekonomie. Také je zde představen pojem cestovní čas a jsou zde uvedeny základní informace o železniční dopravě v České republice. Další část práce se již věnuje přímému výskytu utopených nákladů v železniční osobní dopravě. Vlakové zpoždění je totiž přesnou ukázkou utopených nákladů. V rámci provedené analýzy byly shromážděny data od provozovatele drah o zpoždění vlaků na předem určené trase. Na základě těchto dat byl sestaven simulační model, který poté dokázal nasimulovat 500 situací zpoždění vlaků na trase. Poté následuje vyhodnocení těchto simulací o výskytu utopených nákladů a převedení utopených nákladů na peněžní jednotky. V další části práce je návrh na využití vytvořeného simulačního modelu pro cestující, aby jim pomohl lépe rozvrhnout jejich cestovní čas.
Sunk Costs in Public Transport
Keywords: utopené náklady; behaviorální ekonomie; osobní železniční doprava; vlakové zpoždění; cestovní čas; simulační model; sunk costs; behavioural economy; public railway transport; railway delays; travel time; simulation model