Využití nízko-potenciálního odpadního tepla produkovaného JE Temelín pro zemědělskou produkci - Kuneš, Radim (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce bylo navrhnout vhodná řešení na využití nízko-potenciálního odpadního tepla produkovaného v Jaderné elektrárně Temelín pro zemědělskou produkci. Jako modelový projekt byl navržen skleník o velikosti 1 ha s následnou produkcí rajčat. V práci jsou nejprve diskutovány obecné otázky související s vybudováním skleníku, jako je problematika bezpečnosti provozu Jaderné elektrárny, vhodnosti použití různých technologických postupů, majetkových práv, vhodnosti lokalizace stavby a její dopady na životní prostředí atp. Následně byla detailně rozpracována varianta vytápěného skleníku o rozloze jeden hektar, včetně řešení všech klíčových problémů. Součástí diplomové práce je také podrobná ekonomická bilance a návrh pro budoucí využití v praxi.
Use of low-potential waste heat production JE Temelín for agricultural production.
Keywords: Odpadní teplo; jaderná elektrárna; skleník; tepelné čerpadlo.; Waste heat; nuclear power station; greenhouse; heat pump.