Systém obrany organismu proti reaktivním kyslíkatým látkám a úloha výživy v něm - Bendlová, Radka (Jihočeská univerzita, 2014)
Reaktivní formy kyslíku a dusíku jsou spolu s toxickými noxami vnějšího prostředí nejcitovanějším zdrojem patologických vlivů na fyziologické procesy člověka a na vývoj degenerativních onemocnění (civilizačních chorob). Řada volných radikálů se v organizmu vyskytuje běžně, protože jsou součástí fyziologických procesů (fyzický pohyb, zpracování potravy, imunitní obrana organizmu). Na jedné straně vysoce reaktivní formy kyslíku hrají důležitou roli v antimikrobiální ochraně lidského organizmu, pomáhají usmrcovat mikrooganizmy během fagocytózy. Na druhé straně oxidační stres (nadprodukce reaktivních kyslíkatých látek) se podílí na poškozování bílkovin, lipidů a nukleových kyselin. Organizmus musí čelit oxidačnímu poškození svých biomolekul antioxidační ochranou. Dostatečná hladina antioxidantů v biologických tkáních působí protektivně. Budeme-li dodržovat doporučená množství a složení potravy bohaté na antioxidanty, můžeme zásadním způsobem přispět ke zlepšení zdravotního stavu a snížit tak riziko manifestace některých závažných chorob, nazývaných chorobami civilizačními.
Defence of organism against reactive oxide substances and the role of nutrition in it
Keywords: reaktivní formy kyslíku a dusíku; oxidační stres; antioxidační ochrana; antioxidanty v dietě; výživa; civilizační nemoci; degenerativní nemoci; prevence; reactive oxygen and nitrogen species; oxidative stress; antioxidants defense; dietary antioxidants; nutrition; civilization diseases; degenerative diseases; prevention