Plnění povinnosti zaměstnávat osoby se zdravotním postižením zaměstnavateli v okrese České Budějovice - Lutovská, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2015)
Skupina osob se zdravotním postižením patří mezi vysoce rizikovou skupinu ohroženou nezaměstnaností a to především nezaměstnaností dlouhodobou. Na trhu práce je osobám se zdravotním postižením věnována zvýšená ochrana. Zákon 435/2004 Sb., o zaměstnanosti upravuje povinnost zaměstnavatelů zaměstnávat osoby se zdravotním postižením. Plnit povinný podíl mají všichni zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají víc než 25 zaměstnanců a to ve výši 4 % z celkového počtu svých zaměstnanců. Zákon umožňuje tuto povinnost naplňovat třemi způsoby. Zaměstnavatel může osoby se zdravotním postižením sám zaměstnávat, dále může odebírat výrobky nebo služby od těch zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají více než 50 % osob se zdravotním postižením, nebo může použít odvod do státního rozpočtu. Všechny možnosti jsou považovány za rovnocenné a lze je vzájemně kombinovat. Cílem práce je zhodnotit plnění povinného podílu u zaměstnavatelů v okrese České Budějovice v posledních 5ti letech (2010 - 2014).
The Performance of Duties to Employ Disabled People by Employers in the Area of České Budějovice
Keywords: osoby se zdravotním postižením; povinný podíl; práva osob se zdravotním postižením; rizikové skupiny na trhu práce; trh práce; význam práce; zaměstnávání osob se zdravotním postižením; people with disabilities; mandatory proportion; rights of persons with disabilities; risk groups in the labor market; labor market; meaning of work; employment of people with disabilities