Lidové selské baroko tvorba dokumentárního videa - Žlábková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá tématem selského lidového baroka. Klade si za cíl představit ho žákům druhého stupně základní školy v názorné a zábavné formě, a tím docílit větší efektivity výukového procesu a osvojení si nově získaných informací. Jako nejvhodnější formu shledala výukové dokumentární video. Práce v teoretické části popisuje historii a vznik selského lidového baroka, nejvýznamnější oblasti jižních Čech, ale i život a dílo zednického mistra Jakuba Bursy. Dále shrnuje historii dokumentárního videa, jeho jednotlivé kategorie, základy filmové řeči, ale i nezbytné aspekty pro použití videa jako metodické pomůcky při vyučování. V praktické části se poté zabývá samotnou realizací výukového dokumentárního videa na téma selské lidové baroko. Dále popisuje tvorbu doplňkového animačního programu, který je zakončen výtvarným výstupem v podobě umělecké techniky frotáže.
Folk rustic baroque - Creation of a documentary video
Keywords: lidové selské baroko; baroko; architektura; jižní Čechy; Jakub Bursa; voluta; dokumentární video; výukové video; názornost; animace výtvarného díla; galerijní pedagogika; frotáž; folk rustic baroque; baroque architecture; south Bohemia; Jakub Bursa; volute; documentary video; educational video; illustration and animation artwork; gallery education; frottage