Historické dveře (Prakticko-teoretická práce) - Kemzová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem diplomové práce jsou historické dveře, jako nedílná součást architektury. V centru pozornosti je postupné odkrývání nedoceněné výtvarné hodnoty a historické autentičnosti těchto prvků. Práce je rozdělena na dvě části, na teoretickou a praktickou část. V úvodu teoretické části představuji úvahy nad ambivalentním pojmem ''dveře'' a jeho významem v lidském životě. Přibližuji terminologii a jednotlivé základní konstrukční typy historických dveřních křídel od doby pozdního středověku až po závěr 19. století, které jsou zde prezentovány vždy několika příklady dodnes dochovaných dveří v MPR Českých Budějovic a Třeboně. Stěžejním námětem je interpretace motivů výzdoby dochovaných domovních dveří a vrat v Českých Budějovicích a Třeboni z období mezi léty 1760-1900, prostřednictvím autorských kresebných studií a fotodokumentace. V praktické části se zabývám výtvarným návrhem řešení parteru historického domu č. p. 91 na Masarykově náměstí v Třeboni, jež v přímé návaznosti vychází z předešlých poznatků. Z úvodních stavebně historických souvislostí, pojednání a úvah vznikly kresebné a architektonické studie. Současně zahrnuji i pohled na realizace parterů historické architektury v uplynulých letech.
Historical doors
Keywords: Klíčová slova: dveře; výtvarná hodnota; ornament; parter; kresba; studie; architektonický návrh; Key words: doors; artistic value; ornament; parterre; artwork; study; architectural rendering