Věrný a poctivý obraz účetnictví - role interního a externího auditu - Horáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá vymezením činností a rolí interního a externího auditu v kontextu zajištění věrného a poctivého obrazu účetnictví. Problematika je řešena v prostředí českých účetních předpisů (ČÚP) spolu se srovnáním s mezinárodním účetním výkaznictvím (IFRS). Práce se dělí na dvě základní části teoretickou a praktickou. Teoretická část definuje základ-ní pojmy a seznamuje s postupy interních a externích auditorů. Uvádí stěžejní legislativu upravující auditorskou činnost. Dále obsahuje vymezení české a mezinárodní legislativy, jíž se musí auditoři řídit a definici věrného a poctivého obrazu. Praktická část zpracovává audity dvou účetních jednotek ve fázi identifikace rizik. Jednotka A má zaveden interní audit, který využívá k identifikaci rizika model COSO. Jednotka A má zároveň i povinnost ověření účetní závěrky externím auditorem. Jednotka B též splňuje zákonnou povinnost ověřit účetní závěrku sestavenou dle českých účetních předpisů externím auditorem, zároveň však transformuje své české účetní výkazy na výkazy sestavené dle IFRS, jež jsou také předmětem auditorského ověření. Na základě výše uvedených postupů bylo možno vyhodnotit, jakou roli vykonává interní a externí audit v kontextu uvedených předpokladů.
True and fair view of accountancy roles of internal and external audit
Keywords: interní audit; externí audit; České účetní předpisy (ČÚP); Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS); auditor; internal audit; external audit; Czech accounting regulation; IFRS; auditor