Rurální cestovní ruch a jeho dopady na složky životního prostředí - Schwarzová, Monika (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce bylo porovnat a posoudit environmentální, ekonomické a sociální dopady služeb vybraných subjektů zabývajících se venkovskou turistikou. V literárním přehledu byly charakterizovány základní pojmy týkající se multifunkčního zemědělství, zeleného a venkovského cestovního ruchu a agroturistiky, specifikován byl také rozdíl mezi tzv. tvrdým a měkkým turismem. Od studovaných subjektů služeb byla za pomoci vlastního dotazníkového šetření zjištěna vhodná data pro vyhodnocení a provedena inventarizační analýza. Ze získaných dat a informací z databáze Ecoinvent byla vypočtena emisní zátěž ekvivalentu C02 na jednu hodinu provozu nabízené služby, tj. jízdy na koni. Souběžně byly zjištěny podklady pro orientační posouzení ekonomické efektivnosti služeb.
Rural tourism and its impacts on environmental components
Keywords: agroturistika; soft turistika; venkovská turistika; multifunkční zemědělství; LCA; agrotourism; soft tourism; country/rural tourism; multifunctional agriculture; LCA