Časoprostorová analýza lavin a jejich rekonstrukce pomocí letokruhových dat smrku ztepilého (Picea abies) v Krkonošském národním parku. - Jandová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá rekonstrukcí lavinových událostí v Krkonošském národním parku pomocí široké škály analýz letokruhových dat smrku ztepilého (Picea abies). Výsledkem jsou přírůstové křivky zkoumaných lavinových drah (Pramenný důl, Navorská jáma, Pančavská stěna, Velká Studniční jáma a Úpská jáma), které dokazují, že růst stromů ve studované oblasti je řízen jednotným klimatem. Traumatické pryskyřičné kanálky se objevují se zpožděním 1 5 let. Spolehlivým indikátorem historických lavin je kombinace 2 a více letokruhových charakteristik. Úspěšně byly detekovány zaznamenané laviny pomocí dendrochronologie, které nejsou evidovány v dostupných materiálech. Dendrochronologie je vhodná metoda k rekonstrukci lavin, i když imisní katastrofa výrazně omezila využití zjištěných dat.
Spatiotemporal analyses of avalanches and their reconstruction by the mean of tree-rings of Norway spruce (Picea abies) in the Giant Mountains National Park.
Keywords: dendrochronologie; laviny; Krkonoše; dendrochronology; avalanches; the Giant Mountains National Park