Analýza a porovnání rukopisů grafologickou metodou s možností využití získaných poznatků v soc.pedagogice. - Nováková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá jednou z psychodiagnostických, projektivních metod ? grafologií. Tato práce představuje, přibližuje a zachycuje podstatu, základ a princip grafologické analýzy rukopisu jako jedné z možností poznání osobnosti člověka. Jedná se o zjištění, jakým způsobem může grafologie přispět k poznání charakteristických rysů, tendencí a psychických dispozic osobnosti. Poukazuje na úzkou spojitost mezi psychosomatickými vlastnostmi osobnosti a jejím písemným projevem. Bakalářská práce je zaměřena na objasnění pojmu grafologie a pojmů s touto metodou spojené, na možnosti využití získaných informací zvláště v sociální pedagogice. Dále poukazuje na výhody této metody, které má oproti jiným psychologickým testovacím metodám. Součástí práce je analýza a porovnání rukopisů dospělých sociálně zdravých jedinců s rukopisy jedinců, kteří mají problémy se začleněním se do společnosti.
Analisis and comparison of manuscripts with graphology method with the possible usage of gained knowledge in social pedagogy
Keywords: grafologie; osobnost; emocionalita; vůle; sebepojetí; sociabilita; morální vlastnosti; adaptace ? maladaptace; prožívání; seberealizace; flexibilita ? rigidita; afiliace ? hostilita; individuálnost ? konformita; komunikační modely V. Satirové; graphology; personality; emotionality; determination; self-conception; sociability; moral qualities; adaptation-inadaptability; experience; self-realization; flexibility-rigidity; affiliation-hostility; individuality-conformity; communication models by V. Satirova