The role of species traits in predator-prey interactions and food web structure - Klečka, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá rolí vlastností druhů v interakcích predátor-kořist a ve struktuře potravních sítí. Provedl jsem laboratorní experimenty s dravým vodním hmyzem a jeho kořití za účelem odhalení vlastností určujících kdo žere koho v drobných stojatých vodách. Také jsem se zaměřil na možnost zahrnutí pozorované závislosti interakcí predátor-kořist na tělesné hmotnosti do existujících modelů potravních sítí. Dále jsem vyvinul jednoduchý simulační model ke studiu důsledků závislosti predace a disperze na velikosti těla pro proces vytváření potravních sítí. Nakonec ukazuji, že čtyři běžné metody ke sběru vodního hmyzu se liší v jejich selektivitě, zejména na základě velikosti těla sbíraného hmyzu. Ve své práci jsem tak zkombinoval laboratorní experimenty, práci v terénu a matematické modely abych vyhodnotil význam tělesné hmotnosti a dalších druhových vlastností, jako je způsob lovu a mikrohabitatová selektivita, pro interakce predátor-kořist a studoval jsem vybrané důsledky pro úroveň celých potravních sítí.
The role of species traits in predator-prey interactions and food web structure
Keywords: predace; potravní sítě; vodní hmyz; predation; food webs; aquatic insects