Výchova ke ctnosti jako odkaz antických filosofů - Budínová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá výchovou ke ctnosti v antickém Řecku a Římě a hledá společné prvky, které lze vysledovat v současné pedagogické praxi jako odkaz této výchovy. Zaměřuje se na několik významných antických filosofů: Sókrata, Platóna, Aristotela, Cicerona, Seneku a Quintiliana. Zkoumá, které ctnosti povaţovali za nejdůleţitější a jakým způsobem jich můţe člověk dosáhnout, jestli a jak se dají naučit. Závěrečná kapitola popisuje, jaké ovlivnění antickou výchovou ke ctnosti můţeme nalézt v současném českém školství, zejména v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání a Rámcovém vzdělávacím programu pro gymnázia.
Education for virtues as a legacy of ancient philosophers
Keywords: výchova; ctnost; ARETÉ; etická výchova; antická filosofie; sofisté; Sókratés; Platón; Aristotelés; Cicero; Seneca; Quintilianus; education; virtue; ARETÉ; ethics education; Ancient philosophy; the Sophists; Socrates; Plato; Aristotle; Cicero; Seneca; Quintilianus