Sudetští Němci v kontextu českých a německých dějin přelomu 40. a 50. let 20. století - Havlíčková, Věra (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá situací sudetských Němců a jejich vnímáním v českém a německém prostředí v prvních letech po jejich odsunu. Cílem je popsat postoje Čechů a Němců a jejich politických reprezentací k odsunu a sobě navzájem a uvést důvody, které k těmto postojům vedly. První část obsahuje úvod do tématu, zabývá se vývojem česko-německých vztahů před druhou světovou válkou a odsunem Němců z Československa na základě válečných zkušeností. Druhá část popisuje stav Československa po odsunu německého obyvatelstva a jeho vnímání v českém kontextu. Třetí část práce se pak věnuje problémům vysídlených Němců, jejich pohledu na odsun, vnímání sebe sama, formování Sudetoněmeckého landsmanšaftu a postojům SRN a NDR k této problematice. Při zpracování bude využito novin Sudetoněmeckého landsmanšaftu ?Sudetendeutsche Zeitung? a dalšího dobového tisku.
Sudeten Germans in the context of Czech and German history at the turn of the forties and fifties of the 20th century
Keywords: Sudetoněmecký landsmanšaft; Sudetendeutsche Zeitung; odsun německého obyvatelstva; sudetští Němci; Československo; česko-německé vztahy; Sudetendeutsche Landsmannschaft; Sudetendeutsche Zeitung; transfer of Germans; Sudeten Germans; Czechoslovakia; Czech-German relations