Specifika ošetřovatelské péče u žen s genitální mutilací v souvislosti s těhotenstvím, porodem a šestinedělím - Brázdová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá tématem "Specifika ošetřovatelské péče u ženy s genitální mutilací v souvislosti s těhotenstvím, porodem a šestinedělím".Je rozdělena na dvě části, část teoretickou a část praktickou. Teoretická část práce je zaměřena na vymezení základních témat, která mají pomoci porozumět problematice genitální mutilace u žen: definice a terminologie, historie a příčiny provádění, geografické rozšíření, zákonné normy, anatomie zevních pohlavních orgánů ženy, klasifikace genitálních mutilací. Teoretická část práce se dále zaměřuje na zdravotní důsledky, komplikace a dlouhodobé následky mutilačních zákroků. Do teoretické části byla také včleněna kapitola týkající se péče porodní asistentky o ženy s genitální mutilací v průběhu těhotenství, porodu a šestinedělí. Praktická část bakalářské práce předkládá prostřednictvím výsledků výzkumu přehled komplikací, se kterými se porodní asistenky nejčastěji setkávají u žen s FGM, dále poukazuje na specifika a překážky v péči porodní asistentky o ženy s genitální mutilací v průběhu těhotenství, porodu a šestinedělí. Cílem výzkumného šetření bylo zjistit, jaká jsou z pohledu porodní asistentky specifika ošetřovatelské péče u žen s genitální mutilací v souvislosti s těhotenstvím, porodem a šestinedělím. Na základě tohoto stanoveného cíle byly položeny tři výzkumné otázky. První výzkumná otázka měla za úkol zjistit, jakými komplikacemi jsou ženy s genitální mutilací ohroženy v průběhu těhotenství, porodu a šestinedělí. Záměrem druhé výzkumné otázky bylo zjistit, co je z pohledu porodní asistentky nejčastější překážkou v oblasti péče o ženy s mutilací pohlavních orgánů v období těhotenství, porodu a šestinedělí a konečně třetí výzkumná otázka, jejímž úkolem bylo zjistit, jakou roli hraje genitální mutilace v rozhodnutí ženy, zda rodit ve zdravotnickém nebo domácím prostředí. Ke zjištění potřebných informací bylo použito kvalitativního šetření pomocí hloubkových rozhovorů. Sběr dat byl realizován u porodních asistentek, které měly s ošetřováním žen s genitální mutilací v průběhu těhotenství, porodu a šestinedělí vlastní zkušenosti. Rozhovory byly nahrány do audio souborů MP3 a později doslovně přepsány. Získaná data byla analyzována metodou otevřeného kódování a následně kategorizována.Výsledky výzkumného šetření byly v diskuzi konfrontovány s dostupnými teoretickými poznatky. Z výsledku výzkumu vyplynulo, že rozsah komplikací a specifik v péči porodní asistenky o ženy s genitální mutilací závisí na typu mutilačního zákroku. Dále na období, kterým žena s genitální mutilací prochází. Období těhotenství probíhá u většiny žen s FGM bez závažných komplikací a nevyžaduje mnoho specifických intervencí ze strany porodních asistentek. Naopak v období porodu a šestinedělí má rozsah komplikací a intervencí, zejména v případě infibulace větší dopad na zdraví ženy. Porodní asistenky vyjadřovaly nejčastěji názor, že hlavními překážkami v poskytování péče ženám s FGM je vliv kultury, jazyková bariéra a nedostatečná informovanost žen, komunit, porodních asistentek a tradičních porodních asistentek. Jak se ukázalo z druhé části výzkumného šetření, právě silný vliv kultury, tradic a rituálu je důvod, proč některé ženy s FGM upřednostňují porod v domácím prostředí. Závěr této práce obsahuje doporučení k jejímu využití. Práce může být doporučena jako zdroj informací porodním asistentkám. Za tímto účelem byl vypracován návrh informační brožury, která by porodním asistentkám poskytla důležité informace týkající se problematiky genitální mutilace u žen v průběhu těhotenství, porodu a šestinedělí.
The specifics of nursing care for women with genital mutilation in connection with pregnancy, childbirth and postpartum period
Keywords: genitální mutilace; porodní asistentka; infibulace; těhotenství; porod; šestinedělí; genital mutilation; midwife; infibulation; pregnancy; childbirth; postpartum period