Dobrovolnictví a společenská participace osob s mentálním postižením - Kapriová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce na téma Dobrovolnictví a společenská participace osob s mentálním postižením je zjistit, jaké postoje zastávají koordinátoři dobrovolníků k dobrovolnické činnosti osob s mentálním postižením. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část je dělena do dvou hlavních kapitol. První kapitola se zabývá vymezením pojmu mentálního postižení, klasifikací a charakteristikou jednotlivých stupňů mentálního postižení. Druhá kapitola se zaměřuje na dobrovolnictví, dobrovolníka jako takového, kdo je koordinátor dobrovolníků a dále se zabývá dobrovolnictvím osob s mentálním postižením. Praktická část zahrnuje stanovený cíl a tři výzkumné otázky, které zjišťují postoje koordinátorů dobrovolníků na zapojování osob s mentálním postižením do dobrovolnické činnosti. Ke zpracování dat byl použit kvalitativní výzkum, design zakotvené teorie. Pro účely této práce byla použita metoda polostrukturovaného rozhovoru. Komunikační partnerky byly vybrány náhodným výběrem z organizací z koalice dobrovolnických iniciativ, která je projektem Hestie národním dobrovolnickým centrem. Jejich odpovědi byly zpracovány technikou otevřeného kódování. Z výzkumného šetření vyplývá, že převážná část koordinátorek dobrovolníků přistupuje k dobrovolníkům s mentálním postižením velmi otevřeně a uvítala by jejich spolupráci ve své organizaci. Bakalářská práce může posloužit jako informační zdroj studentům sociálního a pedagogického směru, kteří se problematikou dobrovolnictví u osob s postižením zabývají.
Volunteering and Social Participation of People with Intellectual Disabilities
Keywords: mentální postižení; dobrovolnictví; dobrovolník; koordinátor dobrovolníků; Intellectual Disabilities; Volunteering; Volunteer; Volunteer Coordinator