Osmanské nebezpečí ve střední Evropě počátkem novověku - pracovní text pro výuku dějepisu na gymnáziu - Másílko, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá osmanskými výboji do střední Evropy v předbělohorské době ohraničené léty 1526 (bitva u Moháče) a 1606 (konec patnáctileté války). Hlavní pozornost se zaměřuje na válečné operace z uherských bojišť a s tím spojené vysílání zemské hotovosti z habsburského soustátí. Nastalá situace se nedotýkala pouze válečníků, kteří okusili bojiště, ale také obyvatel Království českého, zvláště Moravského markrabství. Představitelé obou skupin prožívali do té doby neznámou situaci a svým chováním a jednáním na ni reagovali. Na odborný výklad plynule navazuje didaktická část určená středoškolským pedagogům, jež transformuje téma do podoby školní látky. Na závěr nechybí ani výběrová výuková edice okolo desítky pramenů korespondujících se strukturou práce.
Ottoman danger in Central Europe at the beginning of Early Modern period - Working text for teaching history at grammar school
Keywords: předbělohorská doba; osmanské výboje; válečný zážitek; Království české; obraz Turka; didaktická analýza; výuková edice pramenů; the Pre-White Mountain period; Ottoman invasions; war experience; the Kingdom of Bohemia; picture of the Turkman; didactics analysis; educational edition of the sources