Zjištění vlivu tenisu, jako jednostranné zátěže na vývoj držení těla dětí mladšího školního věku - Beranová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce je vyšetřit držení těla a možné svalové dysbalance u dětí mladšího školního věku, kteří se 2 roky pravidelně věnují tenisu. Poté vypracovat kompenzační program a zařadit ho po dobu 3 měsíců do jejich tréninku. Na závěr provést výstupní vyšetření a zhodnotit zda kompenzační program byl účinný. U tenistů bylo předpokládáno hyperlordotické držení těla, zkrácené ohybače kyčelního kloubu a oslabené svaly břišní. Po absolvování kompenzačních cvičení se prokázal předpoklad, že držení těla se zlepšilo, zkrácené svaly byly více protažené a oslabené svaly zesílené.
Determine the effect of tennis, such unilateral burden on developing posture of children of primary school age
Keywords: svalová dysbalance; kompenzační cvičení; tenis; držení těla; metody testování; muscle imbalance; compensatory exercise; tennis; posture; methods of testing