Změny tělesné hmotnosti v průběhu roku v závislosti na cirkadiánní typologii u adolescentek - Rokosová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá sledováním změn tělesné hmotnosti u adolescentek ve věku 16 až 20 let v průběhu jednoho kalendářního roku v kontextu k ročnímu období a k chronotypologii osobnosti. Podle této typologie se sledované osoby dělí na tzv. "skřivany", kteří jsou aktivnější v brzkých ranních hodinách a přes den a na "sovy", u nichž aktivita vzrůstá navečer a v noci. Teoretická část se zabývá cirkadiánními rytmy, jejich funkcí, úlohou v životě jedince a také jejich poruchami. Zaměřuje se na vývojovou specifikaci adolescentek, životní styl v tomto věkovém období, změny tělesné hmotnosti a životosprávu. Další oblastí je význam spánku, jeho potřeba a s tím spojené správné spánkové návyky a spánková hygiena. V praktické části je popsána metodika společně s výsledky výzkumného šetření a využití tohoto projektu pro praxi.
Changes in body weight depending on circadian typology of adolescent girls during the year.
Keywords: biorytmy; cirkadiánní rytmy; chronobiologie; tělesná hmotnost; spánek; adolescence; životní styl; biorhythms; circadian rhythms; chronobiology; body weight; sleep; adolescence; lifestyle