Zkušenost české populace s věkovou diskriminací - Valentová, Jindra (Jihočeská univerzita, 2008)
Shrnutí. V současné době je ageismus počínajícím problémem, který je zapotřebí začít řešit. Původem anglický termín nemá český ekvivalent a označuje diskriminaci či diferenciaci na základě věku, a z toho vyplývající předsudky vůči starým lidem. Jedná se o výroky a postoje bez pravdivého a opodstatněného základu. Některé projevy diskriminace jsou zřejmé, některé v podtextu nevyslovené. Ageismus se nejčastěji projevuje ve sféře zaměstnávání, kde jsou lidé při přijetí do zaměstnání odmítáni z důvodu údajné snížené výkonnosti a časté nemocnosti, která souvisí podle předsudků právě s jejich vyšším věkem. Praktická část bakalářské práce se zaměřuje na srovnání osob starších 50 let, a osob, kteří této pomyslné hranice ještě nedosáhli. Sběrem primárních dat byla mimo jiné testována hypotéza: lidé starší 50 let obtížněji nachází zaměstnání než lidé mladších věkových skupin. Respondenty tvořili uchazeči o zaměstnání na Úřadu práce v Táboře. Na základě dotazníkového šetření a sekundární analýzy dat bylo prokázáno, že uchazeči na Úřadu práce v Táboře starší 50 let se častěji setkali s diskriminací na základě jejich věku při přijímacím pohovoru a též mají častější zkušenost s propuštěním z důvodu věku, což potvrzuje stanovenou hypotézu. Zajímavostí je, že se stoupajícím věkem si lidé častěji myslí, že po 50. roce se snižuje jejich pracovní výkonnost. Dále z výzkumu obecně vyplývá, že lidé starší 50 let jsou hůře zaměstnatelnou skupinou než lidé mladších věkových skupin. Možným řešením této situace by bylo nastavení přísnějších postihů za tento druh diskriminace. Zatím je v České republice ošetřena tato oblast přímo jen v zákoně o zaměstnanosti, který tento druh diskriminace zakazuje. Možný přínosem by mohl být připravovaný antidiskriminační zákon. Podstatné je rovněž podporování snahy o změnu společenského povědomí o vlastnostech a schopnostech starší generace. Média by měla více ukazovat starší osoby v pozitivním světle, kde pomalu ubývající síly jsou kompenzovány velkými životními zkušenostmi, proto tato kombinace nemusí mít vliv na jejich celkovou schopnost a výkonnost.
Experience the czech population with age discrimination
Keywords: diskriminace; ageismus; trh práce; rovnost příležitostí v zaměstnávání; discrimination; ageism; job market; equality of opportunities in employment