Bezlepková dieta a možnosti obohacování jídelníčku celiaků - Blažková, Klára (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou bezlepkové diety a jejího možného obohacování. Dělí se na dvě části. První zahrnuje kapitoly jako historie bezlepkové diety, základy bezlepkové diety, první kroky při zavedení bezlepkové diety, legislativu označování bezlepkových potravin a užívání alkoholu při bezlepkové dietě. V druhé praktické části jsem se zaměřila na obohacování jídelníčku celiaků. Specializovala jsem se na přípravu pečiva pro celiaky, navrhla jsem a prakticky vyzkoušela receptury bezlepkové pizzy, pohankového korpusu na dort, bezlepkových kynutých pletenek a bezlepkového koláče s domácím pudingem a karamelem. Hotové bezlepkové výrobky byly po upečení předloženy konzumentům, kteří ohodnotili jejich senzorickou jakost. V případě potřeby byla provedena úprava receptury a opětovné provedení senzorického hodnocení. Připravené výrobky byly hodnoceny kladně. Vybraní celiaci se rozhodli mnou navrhnuté výrobky zařadit do jejich jídelníčku.
Gluten-free diet and the possibility of enriching the diet coeliacs
Keywords: Bezlepková dieta; celiakie; lepek; přirozeně bezlepkové potraviny; jídelníček celiaků; obohacování; Gluten-free diet; celiac disease; gluten; naturely gluten-free foods; celiac diet; enrichment