Životní styl sester dle vybraných sociálních determinant zdraví (v oblasti stravování, sportovní aktivity, zvládání stresu, závislostí) - Mašková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2011)
Zdravý životní styl, představuje jeden z nejdůležitějších faktorů, na kterém závisí kvalita našeho zdraví. Životním stylem se myslí naše stravovací návyky, pohybový režim, způsob, jak čelíme stresu, a množství toxických látek- alkoholu, cigaret nebo drog, které dobrovolně přijímáme. Hlavním záměrem výzkumného šetření bylo zmapovat životní styl sester dle vybraných sociálních determinant zdraví se zaměřením na oblast stravování, sportovní aktivity, zvládání stresu a užívání návykových látek. V souladu s předmětem výzkumného šetření byly stanoveny tyto cíle. Prvním cílem bylo zmapovat nutriční příjem sester. Druhým cílem bylo zjistit četnost užívání návykových látek. Třetí cíl měl za úkol vyhodnotit příznaky deprese u sester. Čtvrtý cíl měl zmapovat úroveň pohybových aktivit u sester. Na základě těchto cílů bylo stanoveno devět hypotéz. H1 Sestry překračují doporučený energetický příjem dle referenčních hodnot PRI EU. H2 Sestry překračují doporučený příjem lipidů dle referenčních hodnot PRI EU. H3 Sestry překračují doporučený příjem sacharidů dle referenčních hodnot PRI EU. H4 Sestry překračují doporučený příjem vlákniny dle referenčních hodnot PRI EU. H5 Sestry dosahují doporučeného příjmu tekutin dle referenčních hodnot PRI EU. H6 Spotřeba alkoholu u sester je mírná (0-10 jednotek alkoholu týdně). H7 Sestry jsou slabé kuřačky, kouří 1-9 cigaret denně. H8 Sestry dle Zungovy sebeposuzovací stupnice jeví známky deprese. H9 Pohybová aktivita u sester je dostatečná. Kvantitativní šetření bylo prováděno metodou dotazování, technikou dotazníku. Výzkumným souborem byly sestry v Nemocnici Strakonice a.s. Nutriční příjem byl vyhodnocen pomocí programu NUTRIDAN a doporučené dávky byly specifikovány v referenčních dávkách Evropské Unie ve formě PRI EU. Úroveň pohybové aktivity a četnost užívání návykových látek byla vyhodnocena pomocí programu NUTRIFIA. Cíle práce byly splněny, hypotézy H1, H2, H5, H6 byly potvrzeny a hypotézy H3, H4, H7, H8 a H9 byly nepotvrzeny. Zpracované výsledky budou nabídnuty Nemocnici Strakonice a.s. s cílem zlepšit zdravý životní styl sester.
Lifestyle nurses from selected social determinants of health (in the diet, physical activity, stress managament,addictions)
Keywords: zdraví; životní styl; sestra; výživa; sportovní aktivita; stres; návykové látky; health; lifestyle; nurse; nutrition; physical activity; stress; addictive drugs