Obsedání mladých koní - Pokorná, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Obsedání mladých koní Cílem práce bylo zpracovat přehled o nejčastěji využívaných metodách obsedání mladých koní a zdůraznit přednosti a nedostatky jednotlivých metod v návaznosti na teoretické poznatky s oblasti etologie a psychologie koní. Podkladový materiál zahrnoval kromě literárních údajů a publikovaných metodických postupů vlastní sledování, které probíhalo u chovatelů zabývajících se výcvikem mladých koní a součástí práce je rovněž ukázka přístupu k obsedání koně využívající koně chované na Účelovém zařízení Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celé sledování bylo zdokumentováno pomocí videokamery a následně analyzováno. Výsledky zahrnují sledování 9 koní na různém stupni výcviku a s využitím různých metod obsedání. Z porovnání jednotlivých metod je zřejmé, že nejvýznamnější součástí práce s mladým koněm je kvalifikovaný a citlivý přístup podpořený bohatými zkušenostmi a neustále zohledňující vrozené vzorce chování a momentální psychický stav koně.
Seddling of young horses
Keywords: koně; výcvik; obsedání; horses; training; seddling