Lidské a materiální zdroje vybraného regionu - Vavera, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce hledá potencionální směry rozvoje regionu Prachaticka. Pro rozvoj regionu jsou potřebné jako základní předpoklady - lidské a materiální zdroje regionu. V úvodní části je popsán teoretický pohled na rozvoj regionů a jeho podmíněnost kapitálem, včetně kapitálu lidského. Ekonomický růst je spojován s investicemi a akumulací kapitálu. Ve druhé části jsou kvantifikovány lidské zdroje regionu Prachatice a popsána jejich struktura. Další část nachází možné přístupy k vymezení a kvantifikaci materiálních zdrojů. Materiální zdroje byly vymezeny ve čtyřech oblastech - přírodní zdroje, infrastruktura, turistický potenciál a jmění podniků a domácností. Potenciální směry rozvoje jsou hledány v hlavní části čtyřmi metodami. SWOT analýza, vyčíslení peněžní hodnoty vybraných faktorů, hodnocení kvality podnikatelského prostředí a hledání potenciálních směrů rozvoje na základě předchozích zjištění poskytly různě hodnotné výsledky. Vcelku, největší potenciál regionu byl nalezen ve vytvoření jednotného systému turistických a sportovních služeb, sdružující malé podnikatele v tomto odvětví.
Human and material resources of choice region
Keywords: regionální růst; lidské zdroje; materiální zdroje; vybavenost; potencionální směry vývoje; regional growth; human resources; material resources; facilities; potential development trends