Zjišťování a ověřování posturálních vad na vybraných školách v okresu Havlíčkův Brod - Klatovská, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2009)
Vzhledem k tomu, že jsem studovala střední zdravotní školu, není mi tato oblast týkající se části lidského těla úplně neznámou, proto jsem si toto téma vybrala. Posturální vady jsou staré jako lidstvo samo. Dělí se mimo jiné na vrozené a získané. Dříve bylo větší množství vrozených vad. Jedinci s větším postižením byli vyloučeni ze společnosti a odsouzeni k živoření a více méně k zániku. S rozvojem vědy a zdravotnictví se snižuje množství lidí postižených křivicí v důsledku nedostatku vitamínu D. Tyto vady se netýkají jen lidské společnosti, ale i zvířecí. Zjistili se civilizační choroby i u zvířat. Šlechtěním zvířecích ras (např. psů a koček) k získání co nejdokonalejších zevních vlastností mnohdy dochází k degenerativním změnám páteře, kyčelních kloubů a podobně. Chybí tzv. "zdravá krev". V dnešní době je více získaných vad, což je způsobeno nezdravým způsobem života: špatná životospráva, přejídání se a nedostatkem pohybových aktivit. S rozvojem počítačové techniky (dlouhodobé vysedávání) je toto ještě umocněno. U dospělých vzhledem k nadměrnému pracovnímu vytížení se nedostává času k pohybovým aktivitám a tím k možnosti relaxace, ale také k posilování svalů, které jsou důležité ke správnému držení těla. Ve své práci popisuji testy hodnocení držení těla, kterými lze rozpoznat různé druhy vad, rehabilitační a nápravná cvičení, kterými lze docílit zlepšení, někdy i úplnou nápravu některých postižení.
Finding and verifying postural defects at chosen schools in Havlíčkův Brod
Keywords: posturální vady; svalová dysbalance; zdravotní tělesná výchova; držení těla; hodnocení; testování; defects; muscular imbalance; health physical training; posture; cassification; testing