Vliv plavání na pohybový aparát u závodních plavců - Dvořáková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Má bakalářská práce na téma Vliv plavání na pohybový aparát u závodních plavců je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. V teoretické části je popsána nejen historie plavání, vývoj plaveckých způsobů a vliv plavání na lidský organismus, ale také podle jakých parametrů lze určit budoucí vrcholové plavce, jak předcházet poškození pohybového aparátu způsobeným plaváním, proč je důležitá kloubní pohyblivost a jak nám může strečink prospět. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, zda má nějaký vliv protahování na pohybový aparát u závodních plavců. Ve výzkumné části jsem se snažila tohoto cíle dosáhnout. Výzkum byl prováděn kvalitativním způsobem pomocí technik anamnéza, pozorování (kineziologické vyšetření) a to na dvou plavcích, kteří měli fyzické obtíže. Terapie probíhala sedm týdnů, během kterých jsem se zaměřila nejen na protažení zkrácených svalů, ale také na posílení oslabených svalů a nácviku pohybových stereotypů. První pacient měl bolesti levého ramenního kloubu a druhý měl bolesti bederní oblasti zad, pravého kyčelního kloubu a hýždě. Oba pacienti dobře spolupracovali a díky terapii se zlepšilo protažení zkrácených svalů, předsunuté držení hlavy, asymetrie levé a pravé části těla, dechová vlna a zvýšila se svalová síla. Fyzické obtíže plavců byly zmírněny, avšak k úplnému odstranění by bylo zapotřebí mnohem více času. Z výsledků výzkumu vyplývá, že protahování má pozitivní vliv na pohybový aparát u závodních plavců, ale k dosažení lepších výsledků by mělo být spojeno i s posilováním oslabených svalů.
Impact of swimming on the motor system of professional swimmers
Keywords: kloubní pohyblivost; motýlek; poškození ramenních a kolenních kloubů plaváním; prsa; strečink; vliv plavání na pohybový aparát; volný způsob; znak; joint motility; butterfly; damage to the shoulder and knee joints swimming; breaststroke; stretching; impact of swimming on the motor system; freestyle; backstroke