Rozvoj principu participace zdravotně postižených v kraji Vysočina - Košáková, Dana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá rozvojem principu participace zdravotně postižených v kraji Vysočina. Výzkum byl realizován za spolupráce ředitelů domovů a jeho cílem je zjistit uplatňování míry participace u klientů daných zařízení. Teoretická část charakterizuje základní pojmy jako např. participace, její druhy a dopady participace na život společnosti. Dále definuje zdravotně postiženého jedince, jednotlivé druhy postižení a jejich vliv na uplatňování participace. Praktická část obsahuje analýzu dat získaných dotazníkových šetřením v provedeným v devíti zařízeních pro zdravotně postižené v kraji Vysočina. Všechna zařízení aktivně uplatňují princip participace a poskytují svým klientům komplexní služby i řadu možností, jak trávit volný čas. A především všechny domovy respektují důstojnost každého člověka. Kvalita jednotlivých zařízení nespočívá v tom, zda jsou státní, nestátní či církevní. Záleží především na kvalitě lidí, kteří v nich pracují. Dělají-li svou práci s láskou, jsou oni i jejich klienti spokojení.
Development of participation principle at health hanicapped in region Vysocina.
Keywords: participace; rozvoj principu participace; zdravotně postižení; mentálně postižení; domov pro zdravotně postižené; volný čas.; participation; development of participation principle; health handicapped; mentally handicapped; hospic for health handicapped; leisure time.