Francouzská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: "Právo podniků" - Hricková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním tématem bakalářské práce je analýza francouzsko-české terminologie v evropských legislativních textech v oblasti ?Právo podniků?. První teoretická část se věnuje implementaci evropského práva do českého právního systému a jeho překladu do českého jazyka. Ve druhé části je nastíněna problematika mnohojazyčnosti v Evropské unii a překladatelství evropských legislativních aktů do českého jazyka. V poslední části práce je zahrnuta analýza terminologie dle struktury kolokací a v závěru práce z hlediska správnosti překladů. Bakalářská práce je v příloze doplněna francouzsko-českým slovníčkem vycházejícím z vytvořeného paralelního korpusu.
French and Czech Terminology in European Legislative Texts Focused on the Domain: Law Relating to Undertakings
Keywords: paralelní korpus; korpusová lingvistika; aproximace práva; databáze revidovaných překladů