Kompetence sester na traumatologických ambulancích - Košťálová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce na téma: Kompetence sester na traumatologických ambulancích se zabývá pohledem sester na stávající kompetence a názorem na jejich zvýšení. Dále je zmiňován pohled sester na vysokoškolsky vzdělané sestry, které pracují právě na traumatologických ambulancích, jejich význam a potřebnost. Vedle názoru na zvýšení kompetencí bylo také cílem této práce zjistit samotný zájem sester o osobní zvyšování svých kompetencí a dále zmapovat spektrum výkonů, které sestry provádí. Téma kompetence sester je v dnešní době aktuálním problémem, který je nutné řešit. Tato práce má stanovené dva cíle: Cíl1: Zjistit zájem sester o zvýšení kompetencí. Cíl2: Zmapovat názory sester na zvýšení kompetencí. Na základě cílů byly stanoveny ještě dvě hypotézy: H1: Zájem o zvýšení kompetencí je ovlivněn délkou praxe. H2: Zájem o zvýšení kompetencí je ovlivněn vzděláním. K dosažení cílů a ověření hypotéz byl proveden kvantitativní výzkum pomocí dotazníků. Dotazníky byly určeny sestrám pracujícím na traumatologické ambulanci v různých nemocnicích. Celkem bylo zpracováno 103 dotazníků se zastoupeným různým spektrem délky praxe i věkového rozsahu. V práci byly stanoveny ještě dvě výzkumné otázky: Ot1: Jaký mají sestry názor na zvýšení kompetencí. Ot2: Jaké je spektrum výkonů, které sestry provádějí. K zjištění výsledků kvalitativního výzkumu byl použit hloubkový rozhovor s vybranými sestrami, které pracují právě na traumatologické ambulanci. Celkem bylo provedeno 10 rozhovorů k doplnění přesnějších informací. Odpovědi na první výzkumnou otázku též potvrdily, že by sestry uvítaly možnost zvýšení kompetencí, ale v omezeném rozsahu. Sestry uváděly, že nejčastěji ošetřují pohmožděniny a drobná poranění. Dále se často vyskytují zlomeniny končetin a koncových částí těla. Mezi nejčastější úrazy také patří tržné rány zejména na hlavě. Na základě mé práce jsem zjistila, že sestry znají své kompetence a mají zájem o jejich zvýšení. Dle názoru sester byla zjištěna schopnost navýšení kompetencí zvládnout. Mým návrhem je vyvolání odborné diskuse na téma navýšení kompetencí sestrám v oboru traumatologie.
Nurse's competence in traumatology ambulance
Keywords: kompetence; traumatologie; vzdělávání; sestra; competence; traumatology; education; nurse