Kauzalita vývoje gymnastického nářadí a vývoje gymnastických sestav. - Antoň, Jiří (Jihočeská univerzita, 2006)
Ve své diplomové práci jsem se zabýval historickým vývojem gymnastického nářadí a sestav od počátku gymnastiky do roku 1950. Po tomto roce již nebyly součástí gymnastických závodů atletické disciplíny, navíc v mnoha zemích se změnil politický režim. Poskytl jsem informace o vývoji sportovní gymnastiky, vývoji gymnastických kruhů a koně našíř a zpřehlednil jsem vývoj sestav na mistrovstvích světa a olympijských hrách. Ke zpracování získaných informací byly použity metody vyhovující charakteru historické práce.\\
Causality evolution gymnastic tools and evolution gymnastic compile.\\
Keywords: Gymnastika; sportovní gymnastika; historie; vývoj; cvičení; nářadí; kruhy; kůň našíř; sestava.\\; Gymnastics; sport gymnastics; history; evolution; exercise; apparatus; rings; side-horse; combination.\\